Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  29/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JIMENEZ, E. J. M.; MARTINS, P. M. M.; VILELA, A. L. de O.; BATISTA, N. N.; ROSA, S. D. V. F. da; DIAS, D. R.; SCHWAN, R. F.
Afiliação:  EMERSON JOSUE MARTINEZ JIMENEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PAMELA MYNSEN MACHADO MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANA LUIZA DE OLIVEIRA VILELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; NADIA NARA BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; DISNEY RIBEIRO DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ROSANE FREITAS SCHWAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Influence of anaerobic fermentation and yeast inoculation on the viability, chemical composition, and quality of coffee.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Bioscience, v. 51, 102218, 2023.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102218
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microbial metabolites produced during fermentation migrate into the coffee and can influence the decrease in seed viability and coffee quality. This study evaluated the effects of physiological changes in seed viability on the sensory quality of the beverage using starter cultures through self-induced anaerobic fermentation (SIAF) in Coffea arabica L. for natural and pulped coffee. The yeasts were monitored by real-time polymerase chain reaction (qPCR). High-performance liquid chromatography (HPLC) detected citric, malic, and succinic acids in all fermented coffees. Furthermore, lactic acid was mainly identified in those coffees processed by the SIAF method. Volatile compounds (40) were detected by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Alterations in physiological quality were identified, with decreased embryonic viability and cell membrane damage by tetrazolium and electrical conductivity tests. All fermented coffees obtained scores above 80 points. The Torulospora delbrueckii yeast got the best score (86.50) in pulped coffee, and the Candida parapsilosis yeast received the highest score (85.90) in the natural coffee using the SIAF method. The coffees were characterized by aromas and flavors of citrus, caramel, honey, chocolate, and chestnut. The coffee fermentation process with yeast inoculation affected the coffee bean viability but not the beverage's sensory quality, indicating that the use of yeast starters by SIAF favors the production of specialty coffees with... Mostrar Tudo
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus Nal:  Anaerobic conditions; Fermentation; Seed quality.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148954/1/Influence-of-anaerobic-fermentation-and-yeast-inoculation-on-the-viability.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1643 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  09/11/1992
Data da última atualização:  21/12/2007
Autoria:  BOTREL, M. de A.; ALVIM, M. J.; MOZZER, O. L.
Afiliação:  CNPGL.
Título:  Avaliacao agronomica de gramineas forrageiras sob pastejo.
Ano de publicação:  1987
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.22, n.9/10, p.1019-1025 set./out.1987.
Idioma:  Português
Conteúdo:  RESUMO- O trabalho foi conduzido no Centro Nacional de Pesquisa de Gado de Leite (CNPGL) da EMBRAPA, numa área de topografia acidentada e de baixa fertilidade natural. Avaliou-se agronomicamente 25 gramíneas forrageiras sob condição de pastejo em um delineamento de blocos ao acaso, repetidos três vezes. As espécies B. decumbens (BRA 000060 e BRA 000086), B. brizantha e S. sphacelata apresentaram altas taxas de crescimento como também proporcionaram boa cobertura do solo. As espécies P. maximum cv. Makueni e A. gayanus cv. Planaltina, apesar de se situarem entre as gramíneas mais produtivas, não foram eficientes na cobertura do solo. A aceitabilidade da forragem pelos animais foi alta para A. gayanus, B. ruziziensis, P. maximum cv.Makueni e S. sphacelata; baixa para B. humidicola e B. dictyoneura; e intermediária para as demais espécies. O teor de proteína bruta (PB) foi relativamente alto para a maioria das gramíneas, variando entre espécies e épocas do ano. ABSTRACT- An experiment designed to evaluae agronomically 25 forage grasses under grazing was conducted at the Centro Nacional de Pesquisa de Gado de Leite (CNPGL-EMBRAPA). The sou was a 10w fertility oxisol, in a hilly country characteristic of a large area of South-east Brazil). The species Si'achiaria decumbens, 8. brizantha and Setaria sphacelata presentert high growth rates as velI as good soil cover. The species Panicum maximum cv. Makueni and Andropogon gayanus cv. Panaltina though included amongst the highest yie... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acceptability; Aceitabilidade; Planta graminea; Producao de forragem; Soil cover.
Thesagro:  Cobertura do Solo; Forragem; Planta Forrageira; Produção; Valor Nutritivo.
Thesaurus NAL:  forage yield; nutritive value.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/589961/1/Avaliacao-agronomica-de-gramineas-forrageiras-sob-pastejo-.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE3131 - 1UMTAP - --630.72081P474630.72081
CNPGL9273 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional